Hidrarem
Strada principala, Comuna Epureni, Judetul Vaslui

Denisipari Galati – Denispari Vaslui

 

Va punem la dispozitie serviciul de denisipari puturi apa. Acesta presupune extragerea precisa a sedimentelor acumulate in cadrul stratului de apa ce urmeaza a fi pompat pentru uzul casnic sau industrial. In mod natural, particulele fine de nisip, pietris si argila sunt acelea care scad dramatic calitatea debitului receptionat. Tocmai pentru ca particulele de dimensiuni mai mari se acumuleaza in jurul coloanei filtrante, constituind un asa zis filtru “natural”.

Denisiparea este necesara atunci cand depunerile de nisip de pe fundul unui foraj (din decantor) sunt atat de multe incat ajung in dreptul filtrelor, le obtureaza pe acestea din urma si scade debitul forajului si/sau apar particule de nixip / depuneri in apa pompata din foraj.

 Un foraj corect executat si corect exploatat are nevoie de o denisipare o data la 10-20 ani sau chiar si mai rar.

O denisipare anuala la 1-2 sau 3 ani denota o deficienta de executie (uneori se poate remedia prin retubare) sau o exploatare in afara parametrilor forajului / acviferelor sau chiar nu mai poate fi pus in functiune.

Operatia de denisipare consta in „pomparea” apei de pe fundul forajului cu ajutorul unei pompe aer-lift / mamut , pompare care va antrena depunerile si le va scoate afara. Pompa aer lift poate fi concentrica sau excantrica, diametrele pot varia , presiunea si debitul de aer la fel pot varia de la caz la caz . Pe langa efectul de eliminare a depunerilor de nisip, aceste pompari cu intermitenta creaza anumite unde de soc in pietrisul filtrant din exteriorul filtrelor care are ca efect curatirea lui si rearanjarea lui.

Denisiparea unui foraj dureaza in general, o zi. In anumite cazuri 2,3 zile dar nu mai din cateva motive:

-foraje executate neprofesional, neinvestigate geofizic si cu diferite tubulaturi neconforme (diametrul gaurii forate in neconcordanta cu diametrul tubului de pvc si cu raza mica de filtrare) si filtre pozitionate la intamplare. Aceste tipuri de foraje sunt in general foraje ieftine care duc la costuri foarte mari cu exploatarea in viitor, denisiparea si repunerea lor in functiune, transformand asfel un foraj ieftin la inceput, intr-un cosmar cu costuri extrem de mari.(denisipari repetate, pompe arse, blocari de pompe in put etc)